Sodni proces v gledališki dvorani

ČETRTEK, 7. NOVEMBER, OB 19.30

Druga predstava gledališkega abonmaja je produkcija Prešernovega gledališča Kranj. Gre za uprizoritev sodobne drame Teror, veliko svetovno uspešnico nemškega dramatika Ferdinanda von Schiracha, ki je osvojila gledališke odre po vsem svetu.

Peter Musevski, Darja Reichman
Foto: Nada Žgank (PG Kranj)

Drama v režiji Eduarda Milerja odpira vrsto etičnih in moralnih vprašanj o politiki, pravu, človekovih pravicah in psihologiji sodobne družbe, ki živi v stalnem strahu pred novimi terorističnimi napadi, pred potovanji, pred življenjem in od gledalcev terja, da se aktivno vključijo v proces in na koncu sami odločijo o krivdi glavnega junaka. (vir: Mladina)

https://www.facebook.com/kc.primozatrubarja/posts/2442014202713349?__xts__%5B0%5D=68.ARDJGE9e910SF0uEOsVXvT70LY0HbDR_C-u2Ly2WwIX3Hu_d3VaPLdPTtBs-hjE4TadN8SCzYxVYZzihCNPWhwP_ff59L6huBevHhTQ3NU9A9oAQ-lacCQ8JFo8oDwuw2pZuKgc5EujSsQhky1e5HJ9H9KdRGQJiW2QIsHHSWligHffGKPslFiWB_ukXrNvwSiv-rlV-bhLDie71DBPxEk-VnzpFPhKXeKZP7CzqCGWxPCQRJYgEXbRSGYCAT4_lKe8pKvXN253G4ujxounhji_9LIlO1SnXO51A5EI1f2QPP7WrjTfEOxkHCQrt0NBx9aGo3gfdrUumiiZQdcNMqnWo9vRG
Miha Rodman, Aljoša Ternovšek
Foto: Nada Žgank (PG Kranj)

Zgodba uprizoritve: Drama se dogaja v sodni dvorani, v kateri so poleg vojaškega pilota Larsa Kocha (obtoženega za smrt 164 potnikov na letalu) tudi predsednik sodišča, branilec, državna tožilka in dve priči ter seveda tudi gledalci, ki morajo tokrat prevzeti vlogo porotnikov. Prav oni so tisti, ki z glasovanjem odločajo o pilotovi krivdi oziroma nedolžnosti. Med sodnim procesom proti pilotu Larsu Kochu se namreč izkaže, da se je po lastni presoji odločil za manjše število žrtev na račun večjega števila na nogometnem stadionu, kar pa seveda sproža etična vprašanja – koliko pravzaprav šteje življenje posameznika? Ali je bolje sestreliti letalo s 164 potniki, da se izognemo smrti 70.000 ljudi na nogometnem stadionu? Ali bi pilot sestrelil letalo tudi, če bi bila na krovu njegova družina? Dilema, ki jo sprožajo drama in njene uprizoritve, je etična dilema »nemogoče odločitve«, kako se odločati v skrajnih primerih terorističnih akcij. Obtoženi pilot Lars Koch se je namreč moral v hipu odločiti, kako rešiti situacijo in koga žrtvovati. (vir: pgk.si)

Igrajo:

Predsednik Borut Veselko
Obtoženi Miha Rodman
Branilec Aljoša Ternovšek
Državna tožilka Darja Reichman
Lauterbach Peter Musevski
Gospa Meiser Vesna Slapar
Stražnik Ciril Roblek k. g.
Zapisnikarica Judita Polak k. g.

ZA GLEDALIŠKI ABONMA IN IZVEN / Vstopnice so že v prodaji ?