Foto: Urška Boljkovac

Claude Aveline: O BELEM MUCKU, KI JE BIL ČISTO ČRN

Lutkovno gledališče FRU-FRU in Hiša otrok in umetnosti
Igrano-lutkovna predstava
Igra in animacija: Katja Povše in Irena Rajh

Predstava o mačji družini Belimuc v kateri so bili vsi člani od nekdaj beli. Danes pa pričakujejo naršča in ko se iz košare zasliši nežno mijavkanje, si starša presrečna ogledujeta male bele mucke. Nato pa osuplo obstojita, ko med samimi majhnimi belimi kepicami zagledata drobno črno glavico. Kaj takega se v družini Belimuc še nikoli ni zgodilo. „Saj je prav tak kot košček premoga na preprogi iz snega!.“ Predstava nagovarja najmlajše in jih na igriv in humoren način uči strpnosti in razumevanja drugačnosti ter medsebojnemu spoštovanju, sprejemanju raznolikosti in odprti harmonični družbi.
Primerno: 2+
Trajanje: 35 min


Foto: Peter Uhan

Fran Levstik: MARTIN KRPAN

SNG Drama Ljubljana in Drama SNG Maribor
Igrana predstava
Režija: Janez Burger
Igra: Janez Škof

Pripoved o pogumnem slovenskem junaku Martinu Krpanu z Vrha, ki na svoji mali kobilici skrivaj tovori angleško sol. Levstikova pripovedka iz leta 1858 predstavlja močnega in neustrašnega junaka, ki ga sam cesar povabi na Dunaj, da bi cesarski dvor rešil pred strašnim Brdavsom. Za uspešno rešitev cesarskega dvora je Krpan pošteno nagrajen.
Primerno: 3+
Trajanje: 40 min


Foto: Talija

Avtorski projekt Barbare Vidovič: VILINSKA PRAVLJICA

Talija gledališče
Lutkovna predstava
Glasba in igra: Barbara Vidovič, Alja Kapun

Zgodba o vilinčku Silvestru, ki ima prav posebno nalogo: na zadnji večer leta mora zasnežiti vasico Dobrinjo. Načrte mu prekriža vilinčica Sofija. Med njima se vname pravi mali spopad, njuna borba pa je zmeraj bolj podobna razposajeni igri, dokler utrujena ne obležita na puhastem oblaku. Svetla luna obsije vasico Dobrinjo in takrat se spomnita: sneg!
Primerno: 3+
Trajanje: 35 min


Foto: LG Nebo

Grigor Vitez: ZRCALCE

Lutkovno gledališče Nebo
Lutkovna predstava
Režija: Petra Stare
Animacija: Andrej Štular, Petra Stare

»Lesena zgodba« o gozdnih živalih. Na gozdni jasi zajec najde zrcalce in v njem uzre svojo podobo. Vesel, da je našel »svojo sliko« jo pokaže drugim živalim, a vsaka od njih trdi, da je slika njena. Nazadnje sliko medved odnese k svoji družini in na njej res vsi prepoznajo medvedjo glavo. Ker je poleg živali in rastlin prav les največje bogastvo gozdov, so lutke narejene iz lesa. Celoten vtis dopolnjuje glasba, izvajana pretežno z lesenimi inštrumenti.
Primerno: 2+
Trajanje: 40 min


Foto: Sunčan Stone

Lea Menard: ČEBULA

Lea Menard in KUD Baobab
Igrano-lutkovna predstava
Besedila songov: Kim Komljanec
Glasba: Metod Banko, Joži Šalej, Miha Klemenčič
Režija, igra in animacija: Lea Menard

Lutkovno-igrana predstava najmlajše gledalce najprej začara s spominom na prijetno domačo babičino kuhinjo, polno okusnega sadja in zelenjave, nato pa še z eksotiko francoske kuhinje, ki bogati domišljijo pri uporabi zdravih domačih sestavin. Igralka in animatorka poleg lutk animira tudi pravo sadje in zelenjavo, ki so pravzaprav glavni junaki te zgodbe. Pri tem nas zlahka prepriča, da svet raznovrstnih rastlinskih živil ponuja obilo okusov, ki vabijo v raziskovanje in pokušnjo. Bi juhico poskusili tudi vi?
Primerno: 2+
Trajanje: 35 min


Foto: Ariel

ZELENI ŠKRAT ARIEL

Glasbeno gledališče Melite Osojnik
Lutkovna predstava
Režija in scenarij: Melita Osojnik
Scenografija, lutke: Gabrijela Bodlaj, Melita Osojnik
Glasba: Blaž Jurjevčič / Besedila pesmic: Neža Maurer
Izvaja: Melita Osojnik

Zabavna glasbeno-animacijska predstava z mnogo humorja in animacije, kjer so otroci del predstave in ne le gledalci. Skupaj bomo iskali zelenega škrata Ariela, ki kuje srečo in zaklad za otroke, se nasmejali porednim čevljem, ki so jo kar sami mahnili na sprehod, pa seveda tudi malo čarali in skupaj z malim čarovnikom pričarali izgubljeno pesmico. Na koncu bomo našli škrata Ariela, ki nam bo povedal, kje se skrivata sreča in zaklad.
Primerno: 3+
Trajanje: 35 min


Foto: Urška Boljkovac

Ela Peroci: MUCA COPATARICA

Lutkovno gledališče FRU-FRU in KUD France Prešeren
Igrano-lutkovna predstava
Priredba in režija: Irena Rajh
Igra in animacija: Irena Rajh/Ana Špik

Priljubljena pravljica o muci, ki nerednim otrokom odnese copate. Otroci sklenejo poiskati mucin dom in svoje copatke. V gozdu pa srečajo mnogo živali, ki muco tudi poznajo. S skupnimi močmi najdejo njeno hišico. Kdo ve, ali bo muca otrokom vrnila njihove copatke …?
Lutkovna pravljica je pripovedovana z lutkami, ob živo izvajani glasbi in otroških pesmicah.
Primerno: 2+
Trajanje: 30 min