Foto: Peter Giodani

Jean Cocteau: STRAŠNI STARŠI
Mestno gledališče ljubljansko
Absurdna komedija
Režija: Alen Jelen
Igrajo: Judita Zidar, Karin Komljanec, Ajda Smrekar, Boris Kerč, Jernej Gašperin

Zakonca Yvonne in Georges živita s svojim odraslim sinom Michelom in Yvonnino sestro Léonie. Toda kot se za dobro komedijo s spektakularnim zapletom spodobi, stvari v tej družini še zdaleč niso takšne, kot so videti na prvi pogled. Njihova življenja so med sabo bolj prepletena, kot bi pričakovali. Léonie in Georges sta bila pred davnimi leti par, zaščitniška Yvonne svojega sina Michela varuje kljub njegovi odraslosti, Georges pa poleg tega še skrivaj ljubimka z mlado Madeleine. Situacija se dodatno zaplete, ko se Michel v Madeleine zaljubi ter želi svoje dekle predstaviti ostalim članom družine. Kaj se bo zgodilo? Kako jo bodo sprejeli ter ali bo Georges zasačen z ljubimko?


Foto: Peter Uhan

Svetlana Makarovič: PREKLETI KADILCI
Avtorji priredbe so ustvarjalci uprizoritve; idejna zasnova Tin Grabnar in Brina Klampfer
SNG Drama Ljubljana
Gledališki koncert
Režija: Tin Grabnar
Igrajo: Nina Valič, Pia Zemljič, Janez Škof, Aljaž Jovanović

Uprizoritev je označena kot gledališki koncert, ker se na eni strani spogleduje s koncertno formo in na drugi ohranja tipično gledališke elemente. Glasba prehaja v gledališke prizore in obratno. Pri tem pa se razmišljanje o kajenju in kadilski problematiki sprevrže v razmišljanje o nestrpnosti, ki se pojavlja v naši družbi. Na humoren, oster in iskren način, kot zna v svojih delih zadeti le Svetlana Makarovič, se gledalec sprehodi skozi zgodovino kadilskega sveta in se nehote spusti v refleksijo ene in druge strani. Zakaj smo nestrpni do kadilcev? Zakaj nestrpnosti v kakršni koli obliki sploh dovolimo bivati v našem družbenem prostoru? Ali bomo dovolili, da taka negativna občutja preplavijo našo družbo? Uprizoritev, ki ne pusti hladnega prav nobenega gledalca.


Foto: Peter Giodani

Gašper Tič, Davor Herceg: TRAČ
Mestno gledališče ljubljansko in Gledališče Koper
Mjuzikel – komedija
Režija: Jaka Ivanc in Gašper Tič
Igrajo: Tanja Ribič, Gregor Čušin k.g., Iva Krajnc Bagola, Tina Potočnik Vrhovnik/Lena Hribar, Mojca Funkl, Milan Štefe, Jaka Lah, Rok Matek k.g./Robert Korošec k.g., Filip Samobor, Matic Lukšič, Gaber K. Trseglav/Tomo Tomšič k.g., Rok Kravanja, Uroš Smolej ter glasbeniki in plesalci.

Mnogo hrupa za nič je ena izmed najslavnejših Shakespearovih komedij. Suče se okrog ljubezni, hrepenenja, izdaj, spletk in vseh mogočih preizkušenj, ki jih morajo zaljubljenci prestati, da si lahko nazadnje presrečni skočijo v objem. V bolj sodobno in muzikalno opravo sta jo odela komedijski libretist Gašper Tič in skladatelj Davor Herceg. Čedni mladi vojaki in lepa dekleta, dve prepleteni ljubezenski zgodbi, ščepec zlohotnega obrekovanja, nekaj spretnih spletk in za nameček še ples v maskah ob živi godbi – vse to preko smeha vodi srečnemu koncu naproti.

/ ogled decembra v Ljubljani /


Foto: Marko Pigac

Milan Grgić: I LOVE NJOFRA
Mestno gledališče Ptuj
Komedija
Režija: Samo M. Strelec
Igrata: Gojmir Lešnjak – Gojc, Vlado Novak

Osemdeseta leta prejšnjega stoletja. V socialističnem bloku živita mož in žena. In njuna hči. On naturaliziran Mariborčan (Vlado Novak), in Ona Ljubljančanka z meščanskim, intelektualnim pedigrejem (Gojmir Lešnjak Gojc). Hči zbeži od doma – ker se gre poročit! In to skrivaj! Ne da bi vprašala ata, če dovoli! Nezaslišano. Mama za to seveda ve, a se dela, kakor da ne ve nič. In drži hčerki »štango«. Ko ata ugotovi še to, da žena ščiti hčerko, znori. Dvigne »auf« Ljudsko milico in se odloči, da bo šel do konca: Tale Njofra že ne bo njegov zet! Preprečil bo poroko, ugrabil bo hčer nazaj… Zapleteno? Počakajte, da vidite razplet!


Foto: Jaka Babnik

Branislav Nušić: ŽALUJOČA DRUŽINA
Slovensko ljudsko gledališče Celje in Prešernovo gledališče Kranj
Komedija
Režija: Igor Vuk Torbica
Igrajo: Peter Musevski, Borut Veselko, Aljoša Ternovšek, Blaž Setnikar, Darja Reichman, Aljoša Koltak, Andrej Murenc/David Čeh, Lučka Počkaj, Barbara Ribnikar k.g., Barbara Medvešček, Liza Marija Grašič k.g.

Družina, ki to ni. Sorodniki, ki se pojavijo od nikjer in pestrost pristnih in malo manj pristnih odnosov združeni v Nušićevi Žalujoči družini. Priča smo poslavljanju od člana družine, ki pa ni tako žalosten dogodek kot bi pričakovali. Zgodba odeta v komedijsko formo prikaže kritičen prikaz slovenske družbe in družine kjer smo prepogosto priča bitkam za dediščino. Poleg tega se vsi skupaj znajdejo še pod isto streho, tam pa se pokažejo pravi obrazi, pohlep, dvoličnost in lakomnost članov te užaloščene družine. Pestro bo in zabavno, zagotavljamo!


Foto: Sebastian Cavazza

Po motivih Johna Gaya, Georga Wilhelma Pabsta, Bertolta Brechta in Václava Havla: BERAŠKA OPERA
SNG Nova Gorica
Glasbena komedija
Režija: Vito Taufer
Igrajo: Kristijan Guček, Radoš Bolčina, Ana Facchini, Urška Taufer, Gojmir Lešnjak – Gojc k.g., Patrizia Jurinčič Finžgar, Arna Hadžialjević, Medea Novak, Maša Grošelj k.g./ Andrijana Boškoska Batič k. g., Matija Rupel, Jure Kopušar, Žiga Udir, Žiga Saksida k.g., Andrej Zalesjak / Gregor Prah k.g., Iztok Mlakar, David Trebižan, David Šuligoj, Roman Kobal

Zgodba govori o advokatu Peachumu, kralju londonskih beračev, ki je ogorčen, saj se je hčerka Polly poročila z Macheathom, šarmantnim bonvivanskim šefom mafijske tolpe. Pollyjina neposlušnost porodi maščevanje, Peachum prisili Lockita, šefa londonske policije, da sproži lov, v katerem je ključno vlogo izdajalke pripravljena odigrati nekdanja ljubica Jenny, ena izmed prostitutk, s katerimi je Macheath preživljal radostne trenutke. Toda ker je Macheath obljubil poroko tudi Lockitovi hčerki, se zgodba o spopadu moči in ljubezni vse bolj zapleta. Le kako se bo stvar razpletla?

Izris skorumpirane angleške družbe v 18. stoletju v glasbeni komediji Beraška opera, v kateri bomo slišali izvirne songe, ki jih je posebej za predstavo napisal Iztok Mlakar, uglasbil pa Aleksander Pešut – Schatzi.