Nalaganje Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je že minil.

Preboj

17. decembra, 2019 / 19:00

PROJEKCIJI FILMA SLEDI POGOVOR Z USTVARJALCI

Marec 1945. V težki zimi se je na visokogorsko planoto umaknila skupina 500 partizanov, ki jih je v dolinah obkolila SS divizija z 12.000 vojaki. Komandant Franc Sever Franta (Domen Valič) se znajde pred nemogočo nalogo, ko mora iz neprepustnega obroča rešiti svoje borce. Po celodnevni krvavi bitki, se jim je v težkih razmerah uspelo prebiti skozi obroč na svobodo. To je zgodba preživelih herojev.

Naslov v izvirniku: Preboj

Dolžina filma: 90 minut

Država / Letnik: Slovenija / 2019

Žanr: Drama, vojni film

Igralci: Domen Valič, Jernej Gašperin, Ana Špik, Lovro Zafred, Denys Bilash, Rok Vihar, Marko Plantan, Tjan Premzl, Darko Nikolovski, Jan Bučar, Valentina Plaskan, Darja Krhin, Andrei Lenart, Miha Rodman, Dominik Vodopivec.

Režija in scenarij: Dejan Babosek

Producenti: Dejan Babosek, Aljaž Verhovnik, Jernej Brajer

Direktor fotografije: Gregor Kitek

Glasba: Tim Žibrat

Kostumografija: Barbara Drmota

Scenografija: Urška Mazej

Montaža: Dejan Babosek

Oblikovanje zvoka: Borut Berden

Maska: Darja Krhin, Barbara Hren

Distributer: Fivia d.o.o.

Kino napovednik filma Preboj

Opis filma:

Zgodba filma Preboj je zasnovana po knjigi Past na Menini planini, ki jo je napisal Franc Sever Franta partizanski komandant, ki je v bitki na Menini planini s svojim načrtom za preboj rešil življenja skoraj 500 borcev in bork. V filmu spremljamo sedaj 96 letnega Franto, ki piše spomine in se ob tem spominja tistih težkih dni Marca 1945, ko so se skupaj s soborci znašli v tako nemogočih okoliščinah, sam pa je moral, kot komandant, ki takrat še ni imel polnih 22 let prevzeti odgovornost za njihova življenja. Na eni strani je partizane pestila huda zima v snegu, mrazu, pomanjkanju hrane, vode, opreme, oblačil in municije, ter na drugi strani izurjen in vrhunsko opremljen nemški peklenski vojaški stroj, katerega edini namen je bilo uničenje vseh partizanov.

Bitka na Menini planini velja za epopejo slovenskega partizanstva. Gre za zgodovinsko bitko, ki je primer srčne borbe za svobodno Slovenijo. V duhu časa, ko so vrednote NOB v slovenski družbi načete, želi Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, z igranim filmom o bitki na Menini planini, prikazati NOB kot navdih za bodoče rodove. Film prikazuje nemogoče pogoje v katerih so delovali partizani, hkrati pa visok nivo tovarištva, pripadnosti do domovine in gorečo željo po svobodi. Izhaja iz dejstva, da mlade generacije tematike NOB praktično ne poznajo. Živimo v času ponovnega vzpona naci-fašističnih ideologij, sejanja strahu in sovraštva, priča smo spreminjanju zgodovine in vrednosti Narodnoosvobodilnega boja, tako po socialnih omrežjih, v medijih in kar je najhuje še v politiki.

Režiser in scenarist filma je DEJAN BABOSEK, avtor številnih glasbenih spotov in oglasov. V njegovi filmografiji pa najdemo celovečerna igrana filma Izhod (2013) in Ksana (2017), ter družbeno angažirana filma, kratki igrani film Strah (2016), ter igrano dokumentarni film V imenu resnice (2017).

»Za preboj na Menini planini sem izvedel šele leta 2018 in zgodba se me je takoj močno dotaknila, ko pa sem prebral knjigo Past na Menini planini, sem takoj vedu, da želim po tej zgodbi narediti film, saj je le film tisti medij, ki se gledalca najbolj čustveno dotakne in pokaže ta edinstven dogodek naše zgodovine, katere spomin mora ostat živ in nikoli utonit v pozabo.»
– Dejan Babosek

»Predvsem bi želel sodelovat v filmu, ki kaže narodni pogum, ponos in vztrajanje v času, ki najbolj preizkuša človeško dostojanstvo in humanost – v času vojne. Mislim da je za sodobno slovensko kinematografijo pomembno posneti film, ki preko neizpodbitnih dejstev priča o slovenski slogi, srčnosti in zmagi. Še toliko bolj, če je ta zgodba stara več kot 70 let, saj se zgodovina vedno hitreje ponavlja.«
– Domen Valič

PREBOJ je nastal v sodelovanju filmske produkcije NARAYAN PRODUCTION, ZVEZE ZDRUŽENJ BORCEV ZA VREDNOTE NOB Slovenije in KULTURNO ZGODOVINSKEGA DRUŠTVA TRIGLAV.

vir: Fivia

Vstopnice: 5 € 

Podrobnosti

Datum:
17. decembra, 2019
Ura:
19:00
Dogodek kategorije:
,
Spletna stran:
https://www.facebook.com/events/467665290526877/